Zoeken

WHAT DO YOU GET OUT OF THIS TOXIC RELATIONSHIP?

Fundamentele behoeftes en toxische relaties..


We kennen het allemaal: dat moment dat je jezelf heb opgeofferd voor de behoeften en de verlangens van een ander. Je eigen behoeften op pauze zetten of als minder belangrijk zien. Jezelf verliezen in de hoop dat een ander hierdoor nu echt van je gaat houden zoals jij dat zelf hoort te doen.


Uit de relatie of situationship komen en moeten afkicken van wat jij liefde noemde. Je voelt je ontregeld en uit balans, herkent delen van jezelf niet meer en vraagt jezelf achteraf wat er door je hoofd ging. Je speelt de film nogmaals af en ziet waar je de redflags en jouw intuïtie heb genegeerd. Niets is pijnlijker dan realiseren dat jij degene bent die het allemaal heeft toegelaten. Maar 9 van de 10 keer is dat de grootste les niet eens. De les zit hem niet in de flaws van een ander of wat jij niet had moeten willen accepteren, de les zit hem in dat wat jij eruit haalt.


Vaak als wij kijken naar toxic relaties zeggen wij: ik zou dit nooit pikken. En dat kan waar zijn.. maar als er niets valt te halen uit de toxische band met iemand anders blijven wij niet hangen.


Er zit ergens een fundamentele behoefte die wordt gevoed en die zoeken we te vaak extern. Doordat jij niet gelooft dat de fundamentele behoefte die een ander in jouw leven vervult ook in jou zit, blijf je dingen accepteren vanuit de angst dat deze behoefte anders niet zal worden vervuld.


Niemand vind toxisch gedrag fijn, maar de relatie met iemand vervuld mogelijk een van de onderstaande fundamentele behoeften.


Ook ruzie maken is een (waardeloze!) manier om de fundamentele behoefte van verbinding aan te gaan met je partner. Zelfs uitermate destructief gedrag kan allerlei fundamentele behoeften vervullen en blijft dan ook precies om die reden in stand.


Zelfs de meest onbegrijpelijke actie vervult een positieve intentie of fundamentele behoefte voor iemand. Je zal er snel achter komen dat niemand om zijn fundamentele behoeften heen kan. Je kunt namelijk niet zonder.


Hieronder de fundamentele behoeften:


Elke intentie is een positieve intentie.


De onderstaande fundamentele behoeften die bij jou als prioriteit staan, kunnen op een positieve en negatieve manier gevoed worden. Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw fundamentele behoeften zijn en hoe deze vervuld moeten worden.


1. Zekerheid, veiligheid en controle

2. Onzekerheid en variatie

3. Belangrijkheid

4. Liefde/connectie

5. Groei

6. Contributie


Welke fundamentele behoeften werden in jouw meest toxische relaties vervuld?

En hoe kan jij dit voor jezelf vervullen?
83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven